Digitális kampányt indítottunk a közérdekű bejelentések ösztönzésére

Cikk publikálásának ideje:

Figyelemfelhívó digitális kampányt indított az Integritás Hatóság annak érdekében, hogy az EU-támogatásokkal kapcsolatos visszaélések bejelentésére ösztönözzön anonimitást is biztosító felületén.

Nyáron tette elérhetővé a szervezet honlapján az anonim bejelentéseket is lehetővé tévő platformját. Most arra biztatja az állampolgárokat, hogy tegyenek közérdekű bejelentést a bejelentes.integritashatosag.hu weboldalon, ahol lehetőség van az európai uniós finanszírozású projektekkel kapcsolatos, gyanúsnak talált ügyek megosztására a hatósággal, és a hozzá tartozó bizonyítékok, dokumentum feltöltésére.

A platformon lehetőség van „vendégként”, anonim módon bejelentést tenni: az Integritás Hatóság soha nem fogja látni a bejelentős felhasználónevét vagy e-mail-címét. Minden egyes létrehozott jelentéshez egy új, véletlenszerűen generált azonosítót és avatart kap, és az adatok beküldésére szánt számítógép IP-címét sem tárolja a rendszer. Aki ezzel nem akar élni, van lehetőség felhasználói fiók létrehozására és az ügy követésére is. A Hatóság minden bejelentéssel kapcsolatban eljárást indít, amelynek végeztével értesíti a bejelentőt, hogy elindul-e részletekbe menő vizsgálat.

„Az európai uniós támogatások helyes felhasználása Magyarország felemelkedését szolgálja így közös érdekünk”, mondja Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke. „Ezért szeretnénk minél több releváns, megalapozott bejelentést kapni, mivel ezek nyomán is tud a Hatóság vizsgálatot indítani és a helyes felhasználást ellenőrizni és támogatni.”

Az Integritás Hatóság a gazdasági kultúraváltást tűzte ki egyik kiemelt céljául, amelynek lényege közpénzekkel való visszaélések és a korrupció iránti zéró tolerancia társadalmi meghonosítása. Ezt a célt szolgálja a kampány is: online médiafelületeken, a közösségi oldalakon jelennek meg azok a bannerek, amelyek a korrupció elleni társadalmi fellépés fontosságát emelik ki. Emellett a bejelentő felület használatát segítő videók is készültek.