Mérföldkő az Integritás Hatóság létrejötte – a szervezet beszámolt első évéről az Országgyűlésnek

Cikk publikálásának ideje:

Benyújtotta az Országgyűlésnek első, a 2023-as évről szóló beszámolóját az Integritás Hatóság.

“Az Integritás Hatóság létrehozása jelentős mérföldkő, amely tükrözi Magyarország és az Európai Bizottság elkötelezettségét a korrupció elleni küzdelemben”, írja a 30 oldalas beszámolót bevezető évértékelőben Biró Ferenc, a Hatóság elnöke. “A Hatóság autonóm intézményként egyszerre erősíti a hatalmi ágak szétválasztását és áll a gazdaság tisztítására irányuló erőfeszítések élére.”

Az elnök nemzeti és uniós szinten is “tiszteletet parancsolónak” nevezi, hogy  hogy egy év alatt  felépült egy hiteles intézmény, amelynek 2023 januárjában egy maroknyi elkötelezett munkavállalóján kívül sem saját eszközei, sem saját helyiségei – gyakorlatilag semmije sem volt.

A beszámolóból kiderül, hogy 2023-ban a Hatóság 5 lezárt és 16 folyamatban lévő vizsgálata 120 milliárd forint EU-támogatást érintett.

“Feltártuk a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek hatékonytalan elemeit és hiányosságait. Ezen problémák orvoslására ajánlásokat, valamint gyorsan bevezethető, a probléma mértékéhez képest költséghatékony megoldásokat fogalmaztunk meg és tettünk közzé. A jelentéseinkkel és egy anonim bejelentési platform létrehozásával célunk a közbizalom helyreállítása, valamint az elszámoltathatóság kultúrájának meghonosítása.”, írja Biró Ferenc.

Az Elnök szerint a prevenció terén is sok tennivalója van az integritás Hatóságnak. “Külde- tésünk túlmutat a végrehajtáson; a korrupcióval szembeni zéró tolerancia irányába mutató kulturális változást mozdítunk elő”, fogalmaz. Hozzáteszi: ahhoz, hogy a Hatóság elérje azt a célt, amelyre ténylegesen létrehozták, a jogkörök kérdését napirendre kell venni. Ez az Integritás Hatóság első számú prioritása, és ehhez kéri a Kormány, az Országgyűlés és az Európai Bizottság támogatását.

A beszámolót a Hatóság a törvényi előírásoknak megfelelően az Európai Bizottság számára is megküldi tájékoztatásul.

A beszámoló elérhető az Integritás Hatóság honlapján